12 Common Electrical Problems Every Homeowner Must Know

Author
Blog author image
Michael Foster
Date
November 27, 2022
Theme
Home
Views
3267
Share
Blog post image

Electrical issues are among many of the country's most common causes of home fires. Because electricity is so convenient in our daily lives, it's easy to overlook that electrical risks at home can seriously threaten everyone's safety. Understanding how to prevent common electrical risks in the house is critical.

Without basic safety precautions, the major risks of electricity at home - fire and electric shock - can be fatal. Safety should always come first when it comes to your electrical system. After all, if your electrical system is mishandled, it might be harmful. But what is the most common cause of electrical failure? You should know the following common electrical problems as a homeowner and their solutions.

1. Electrical with Poor/No RCCB

A Residual Current Circuit Breaker (RCCB) detects and prevents a low-voltage circuit from overloading. If the circuit detects a leakage when the current is flowing abnormally, it disconnects the load from the main supply and quickly shuts off the switch. Every home must have an RCCB device since it reduces the danger of electrical shock.

Solution: To avoid electrocution caused by leaks, let a professional install an RCCB in your home. It protects against direct and indirect currents, shock, and electrical fire.

2. Electrical Surges (Transients)

Transients, often known as surges, are lightning-fast strikings of light. High-voltage interruptions in the flow of electricity cause these. They last only a fraction of a second. Surges can harm equipment and reduce its life expectancy if they occur frequently.

If the transients continue, it's time to evaluate your electrical system connections. Otherwise, if they have ended, these transients are nothing to be concerned about.

Solution: Examine the electrical connections connecting the device to the home grid. Remove any low-quality power boards or devices from the outlet. If the surges continue, you must contact an electrician.

3. Circuit Breakers Frequently Tripping

Circuit breakers safeguard your house from electrical problems by interrupting the power flow across a circuit when the electrical current becomes too high and dangerous. Electrical fires, shocks, and other types of damage and injury would be significantly more common if circuit breakers were not there.

Solution: You need to locate your home's primary electrical system panel. You'll see a switch panel with its switch turned off and partially off (for modern switches). Turn the switch back on - and you're done! You can also reduce the number of high-power-consuming appliances that use the same power supply. Alternatively, utilize lower settings. If this does not resolve the issue, contact an electrician to diagnose it, determine what causes it and provide a better solution.

4. Lighting Issues

Another prominent cause of electrical fires is light fixtures, lamps, and light bulbs. A common cause of electrical fires is using a bulb with a wattage that is too high for the lamps and light fixtures. Check the maximum suggested bulb wattage on any lighting fixture or lamp before using it, and never exceed it.

Solution: If your bulbs or other lighting fixtures are too bright or too dim, check whether the bulbs you use have the same wattage. There should be no problem if the bulbs are of various wattages, but you should contact a specialist if there is a problem with the power panel.

5. Electrical Shocks

You may obtain an electrical shock when you turn an appliance on or off. Even if the shocks are small, they indicate that the appliance has electrical or wiring problems. There are several reasons why humans may get electrical shocks. However, from an electrical standpoint, it might be due to backstabbed cables, appliance faults, power leakage, etc.

Solution: You might try another device to check if the problem persists. If the results are repeatable, contact an electrician to resolve the issue before anyone is injured. An electrician can examine your house and appliances and know what causes electric shocks. When you try it on your own without knowing the fundamental reason, it may become quite dangerous.

6. Getting Skyrocketing Electricity Bills

Are your electricity costs increasing even if you use less power than usual? Several factors contribute to an increase in your costs. Among them are damaged wiring and circuit, leakage in the electrical system, outdated electrical devices, and many more.

Solution: Electricity expenditures may be reduced by switching to more cost-effective equipment and disconnecting appliances while not in use. Repairing broken cables and determining which electrical equipment is producing power surges.

7. Power Sags & Dips

What causes power sags and dips? Sags and dips occur when electrical equipment is linked to a broken or low-quality power system. When you switch on gadgets connected to malfunctioning or inefficient power grids, they consume more power than the equipment can handle. And this results in sags and dips.

Solution: If you want better, improved lighting or power consumption, you may get your power examined and your old device replaced with a new one.

8. No GFCI or Ungrounded Connections

A ground fault circuit interrupter (GFCI) is another device that protects against electric shocks. The gadget detects human contact with electricity and promptly turns off the power. Undergrounded connections are those that lack a grounding mechanism as an additional failsafe. In the event of a short circuit, grounding offers a conduit for surplus electricity to flow.

There is a substantial risk of electrocution without these devices, as they are lifesavers when installed in houses and companies that run entirely on power. It is also safe for children to go around when you are not present to keep an eye on them.

Solution: Check that all connections are grounded and that you have an appropriate grounding system. You may have a GFCI installed by a certified electrician on your property to protect the safety of everyone in the area.

9. Aluminum Wiring

Aluminum wires are no longer used because aluminum, as a metal, is more prone to oxidation when conducting electricity. As a result, it provides a significant danger of electrical fire if it comes into contact with wood, plastic, or other flammable materials.

Solution: You may use copper, a less expensive and similarly malleable material that does not have the same oxidation qualities as aluminum. To be safe, properly installed copper wiring minimizes the danger of electrical system fires more than aluminum wires. Contact a trusted electrician for efficient troubleshooting of the electrical wiring and provide a better solution.

10. Loose Outlets

The contacts in a receptacle or outlet wear out with time, making it easier for a plug or wire to fall out. And this is not just inconvenient; it is also highly hazardous. Arcing, or electricity "jumping" from one place to another, can be caused by a faulty or loose connection. Arcing is a major fire danger because it can ignite dust, wood, or other in-wall material.

Solution: The solution is as simple as changing the receptacle, which only costs a few dollars. Although changing a receptacle is not difficult, there is a risk of a lethal electric shock if the power to the circuit is not turned off. Most individuals should leave it to a certified electrician.

11. Faulty Switches

Various factors can cause on/off and dimmable switches to fail. It might be due to faulty wiring, arcing, or wear and tear on the plastic components. So, it's best to repair the switch to avoid a potentially dangerous scenario.

Solution: Replacing switches is relatively affordable, but an electrician should install them.

12. Uncovered Junction Boxes

Junction boxes are frequently used to connect high-voltage electrical wires. Even if these splices are fastened with plastic clips and maybe electrical tape, there is still the risk of electrocution.

In huge constructions, the use of junction boxes is crucial. And this is because if there is an electrical problem in one portion of a building, everyone can find the wires easily in the junction box.

Solution: You may have it installed/covered by a professional to avoid all possible difficulties and damages that an uncovered junction can create.

The list of electrical problems described above is not exhaustive. Several challenges necessitate the assistance of a knowledgeable electrician. But remember, don't be a do-it-yourself daredevil when it comes to house electrical problem troubleshooting and repairs. Dealing with home electrical troubleshooting is not as easy as you think - electrical issues can bite! And, unlike how easy it can be, you cannot repair it cheaply or readily. We recommend you seek out specialists in the area before hiring an electrician. Rather than repeatedly wasting money on the same problem, you may refer the problem to specialists for efficient residential electrical troubleshooting services.

Trust Home Alliance Today!

If you're wondering, "who should I call for an electrical repair," trust no other than Home Alliance! We can assist you if you lack the proper tools or experience to handle these typical electrical difficulties wherever you are in the region. So don't dismiss potential hazards - contact Home Alliance right now to book our services. Also, check out our subscription plan and get value deals to ensure you will have a fully functioning electrical system at home without breaking the bank.

Recommend you
Blog post image
November 05
1366
Home appliances

What You Should Do Before Washing Laundry

We all do laundry daily. Laundry can still feel like a daunting task no matter how many loads you do each week. After all, properly laundering your clothes requ...

Blog post image
November 27
1486
Home

How to make your house feel cosier?

Making a home warm and welcoming is essential to making it a happy one. With layers of cozy textures and eye-catching layers, there are a few ways to make your ...

Blog post image
November 28
4926
Heating & Cooling

Best ways to lower home energy costs this winter

As individuals become more interested in sustainability and leading environmentally friendly lifestyles, energy-efficient homes are growing in popularity. With ...

Home Alliance Support